LUKIER I MIĘSO. WOKÓŁ ARCHITEKTURY W POLSCE PO 1989 ROKU

Indeks: LUKIER I MIĘSO. WOKÓŁ ARCHITEKTU

39,90 zł
Brutto

Lukier – spektakularne budynki, modne pracownie, głośni architekci. Mięso – architektura, z którą obcujemy na co dzień, tysiące budynków, placów i pomników w polskich miastach i miasteczkach. Lukier przyciąga, dużo się o nim mówi i pisze, a jeszcze więcej fotografuje, ale to tylko wierzchnia warstwa. Co jest pod spodem? Jaki jest stan posiadania polskiej architektury niemal ćwierć wieku po upadku komunizmu? Przed jakimi wyzwaniami stoimy? Co się udało, a co jest naszą porażką? Nowa rozmowa liczy 50 stron i dotyczy przede wszystkim budynków instytucji kultury oddanych do użytku w latach 2013-2015 (Filharmonia Szczecińska, Cricoteca, siedziba Fundacji Galerii Foksal, Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN, Europejskie Centrum Solidarności i in.).

Ilość
Produkt niedostępny


Lukier – spektakularne budynki, modne pracownie, głośni architekci. Mięso – architektura, z którą obcujemy na co dzień, tysiące budynków, placów i pomników w polskich miastach i miasteczkach. Lukier przyciąga, dużo się o nim mówi i pisze, a jeszcze więcej fotografuje, ale to tylko wierzchnia warstwa. Co jest pod spodem? Jaki jest stan posiadania polskiej architektury niemal ćwierć wieku po upadku komunizmu? Przed jakimi wyzwaniami stoimy? Co się udało, a co jest naszą porażką? Nowa rozmowa liczy 50 stron i dotyczy przede wszystkim budynków instytucji kultury oddanych do użytku w latach 2013-2015 (Filharmonia Szczecińska, Cricoteca, siedziba Fundacji Galerii Foksal, Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN, Europejskie Centrum Solidarności i in.). MARCIN KWIETOWICZ (ur. 1973) – architekt, projektant zarówno luksusowych warszawskich sklepów, jak i przestrzeni dla sztuki: Pawilonu Edwarda Krasińskiego (z BAR Architects, 2008) czy aranżacji polskiego pawilonu na Biennale Sztuki w Wenecji (2005). W konkursie Życie w architekturze budynek jego współautorstwa (z Piotrem Brzozą, 2010) został uznany za najlepszy dom jednorodzinny lat 2000–2012 w Polsce. GRZEGORZ PIĄTEK (ur. 1980) – krytyk, historyk i popularyzator architektury, kurator. W latach 2005–2011 redaktor w miesięczniku „Architektura-murator”. Współkurator (z Jarosławem Trybusiem) takich wystaw jak Hotel Polonia. Budynków życie po życiu (2008, nagrodzona Złotym Lwem za najlepszą wystawę) czy Modernización / Modernització (2010). Współtwórca Fundacji Centrum Architektury. JAROSŁAW TRYBUŚ (ur. 1976) – krytyk, historyk i popularyzator architektury, kurator. Autor licznych publikacji, w tym książek Przewodnik po warszawskich blokowiskach (2011) oraz Warszawa niezaistniała (2012). Współtwórca Fundacji Centrum Architektury. Od 2012 roku Zastępca Dyrektora ds. Merytorycznych Muzeum Historycznego m. st. Warszawy.

LUKIER I MIĘSO. WOKÓŁ ARCHITEKTU

Opis

Autor
Marcin Kwietowicz
Wydawnictwo
Oprawa
Praca zbiorowa pod kier. prof. dr hab. inż. B. Stefańczyka
Liczba stron
22,5 x 18 cm
Język
24.4 x 16.3 x 1.5 cm
Rok wydania
Phaidon Press Ltd.
Nowy produkt

16 innych produktów w tej samej kategorii: